Thursday, June 18, 2009

Kefaqiran dan Keredhaan

Nabi صلى الله عليه وسلم bersabda:
طوبى لمن هدى للإسلام وكان رزقه كفافا ورضى به
Berbahagialah bagi orang yang mendapat hidayah kepada al-Islam, adalah rezkinya setakat mencukupi dan ia redha dengan keadaan demikian.

Nabi صلى الله عليه وسلم bersabda:
من رضى من الله تعالى بالقليل من الرزق رضي الله تعالى منه بالقليل من العمل

Barangsiapa yang redha kepada ALLAH Ta’ala dengan sedikitnya rezki. nescaya ALLAH Ta’ala redha kepadanya dengan sedikitnya amal.

Nabi صلى الله عليه وسلم bersabda pula:
وقال أيضا إذا أحب الله تعالى عبدا ابتلاه فإن صبر اجتباه فإن رضى اصطفاه
Apabila ALLAH Ta’ala mengasihi seorang hamba, niscaya dicubai­Nya (ibtila). Jika orang itu sabar nescaya dipilihNya, maka kalau ia redha nesca­ya menjadi orang pilihanNya.

Nabi صلى الله عليه وسلم bersabda pula:
إذا كان يوم القيامة أنبت الله تعالى لطائفة من أمتى أجنحة فيطيرون من قبورهم إلى الجنان يسرحون فيها ويتنعمون فيها كيف شاءوا فتقول لهم الملائكة هل رأيتم الحساب فيقولون ما رأينا حسابا فتقول لهم هل جزتم الصراط فيقولون ما رأينا صراطا فتقول لهم هل رأيتم جهنم فيقولون ما رأينا شيئا فتقول الملائكة من أمة من أنتم فيقولون من أمة محمد صلى الله عليه وسلم فتقول ناشدناكم الله حدثونا ما كانت أعمالكم في الدنيا فيقولون خصلتان كانتا فينا فبلغنا هذه المنزلة بفضل رحمة الله فيقولون وماهما فيقولون كنا إذا خلونا نستحى أن نعصيه ونرضى باليسير مما قسم لنا فتقول الملائكة يحق لكم

Ketika tiba hari kiamat nanti, ALLAH Ta’ala menumbuhkan sayap bagi satu puak dari ummatku. Lalu mereka itu terbang dari kubur mereka ke syurga. Mereka bersenang-senang dan bernikmat-­nikmatan di dalamnya sebagaimana yang mereka kehendaki. Lalu para ma­laikat berkata kepada mereka: “Adakah kamu melihat al-hisab?”
Mereka menjawab: “Kami tidak melihat hisab”.
Lalu para malaikat bertanya kepada mereka: “Adakah kamu melalui ti­tian sirat al-mustaqim?”.
Mereka menjawab: “Kami tidak melihat titian itu”.
Para malaikat bertanya pula: “Adakah kamu melihat jahannam?”.
Mereka menjawab: “Kami tidak melihat apa pun”.
Lalu para malaikat bertanya lagi: “Dari ummat siapa kamu ini?”.
Mereka menjawab: “Dari ummat Muhammad صلى الله عليه وسلم ”.
Para malaikat itu maka menjawab: “Kami meminta kepada kamu supaya te­rangkanlah kepada kami apakah amal-amal kamu di dunia!”.
Mereka itu lalu menjawab: “Dua perkara ada pada kami yang menyampaikan kami kepada tingkat ini dengan kurnia rahmat ALLAH”.
Para malaikat itu bertanya: “Apakah dua perkara itu?”.
Mereka itu menjawab: “Adalah kami bila bersendirian nescaya kami malu untuk maksiat kepadaNya - dan kami redha dengan sedikitnya dari apa yang diberi oleh ALLAH kepada kami”
Maka para malaikat lalu berkata: “Berhaklah begitu bagi kamu”

Nabi صلى الله عليه وسلم bersabda:
يا معشر الفقراء أعطوا الله الرضا من قلوبكم تظفروا بثواب فقركم وإلا فلا
Wahai sekelian orang-orang faqir! berilah kepada ALLAH keredha­an dari hatimu, niscaya kamu akan dapat pahala kefaqiranmu! Dan ji­ka tidak, maka kamu tidak mendapatnya”.

No comments:

Post a Comment